23.3 C
Medemblik
21 mei 2020 15:40
Medemblik Actueel.

Op zoek naar de nieuwe West-Friese Rembrandt

Hoorn – Het Westfries Museum en de Blauwe Schuit, centrum voor kunsteducatie in West-Friesland zijn op zoek naar een nieuwe Rembrandt. Welke West-Friese kunstenaar van nu is net zo contrastrijk, authentiek, grensverleggend en eigenzinnig als Rembrandt ooit was.

Om daar achter te komen organiseren beide instellingen parallel aan de Rembrandt tentoonstelling in het Westfries Museum een competitie, waaraan zowel professionele- als amateurkunstenaars deel kunnen nemen. De winnaar wint behalve eeuwige roem, ook een expositie in het Westfries Museum.

Er is enorm veel, soms verborgen kunsttalent in West-Friesland. Op dat talent doen het Westfries Museum en de Blauwe Schuit een beroep in de competitie ‘Wie is de nieuwe West-Friese Rembrandt’. Aan deze competitie kunnen alle kunstenaars meedoen die, net als Rembrandt, werk maken in het platte vlak. Dus ook fotografen en kunstenaars die zich bezig houden met video- of computerkunst kunnen meedingen naar de titel. Een voorwaarde is dat je in West-Friesland moet wonen en/of werken en dat het werk niet ouder is dan drie jaar.

Het werk zal door een jury worden getoetst op een aantal eigenschappen die ook aan Rembrandt als  kunstenaar zijn toegedicht. Het werk moet een duidelijke signatuur hebben, eigenzinnig, contrastrijk en grensverleggend zijn en de passie en gedrevenheid van de kunstenaar moet goed in het werk tot uitdrukking komen.

Jury

De jury bestaat uit Rob Berends, directeur van de Cultuurcompagnie, Mascha Rood, kunsthistorica en bestuurslid De Blauwe Schuit, Jaap Sleper, galeriehouder in Utrecht en Rotterdam en Mark Minnema, kunstredacteur van het NHD.

Uit alle deelnemers kiezen zij de kandidaten die hun werk aan de jury mogen presenteren.  Uit deze selectie blijven tien genomineerden over, die meedingen naar de titel. Hun werk zal in augustus in het Westfries Museum te zien zijn. Vanaf eind mei verschijnt iedere week een portret van een van de genomineerde kunstenaars in het NHD.  Behalve de jury, mag ook het publiek een winnaar kiezen. In augustus kan via de site van het NHD worden gestemd.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de negende editie van de Kunst- en Cultuurmarkt in Hoorn op zondag 1 september. De publiekswinnaar ontvangt een bronzen buste van Rembrandt de winnaar van de jury behalve de buste ook een expositie in het Westfries Museum.

Meedoen

Kunstenaars die willen meedoen aan de competitie moeten voor 28 april 2013 een digitaal portfolio opsturen naar wedstrijd@rembrandtinzwartwit.nl . Het portfolio moet bestaan uit een CV, afbeeldingen van het werk en een motivatie waarom je denkt de nieuwe West-Friese Rembrandt te zijn. Klik hier voor het wedstrijdreglement.

Reageren via facebook