Medemblik Actueel.

Concerten

Het Groene Kerkje presenteert – Szfera Passion

Lambertschaag – Vandaag sluit Het Groene Kerkje de concertserie feestelijk af met het zigeunertrio Szfera Passion.  Die naam komt van een beroemd restaurant in het vooroorlogse Boedapest, waar tango- en zigeunermuziek werd gespeeld in een sfeer van klassieke klasse.

De wieg van meesterviolist Ernö Olah stond niet ver van dat restaurant verwijderd. Komt daar zijn bezieling vandaan, zijn zeggingskracht? Zijn vermogen een verhaal te vertellen met zijn instrument? Op zijn zestiende  kwam deze Olah in Nederland te wonen, doordat zijn vader een baan kreeg bij het Residentieorkest in Den Haag. Hij speelde toen allang viool. Hij vervolgde zijn klassieke opleiding in ons land en ontwikkelde uiteindelijk een superieure techniek. Achtereenvolgens werd hij concertmeester van het Metropool-orkest en het Malando-orkest.

Danny Malando, de bassist van het trio, is de huidige orkestleider van het Malando tango-orkest, opgericht door zijn opa. Hij is diep ondergedompeld in de Hongaarse muzikale traditie door zijn studie aan de Liszt –Academie in Boedapest maar ook doordat hij tijdens die studie inwoonde bij de zigeunerfamilie Kovacs. Het derde lid van het trio is bandoleonist-accordeonist Gert Wantenaar. Hij is onder andere bekend van optredens met Mathilde Santing en Margriet Eshuis. Henny Vrienten betrok hem bij de musical Ciske de Rat en bij het tv-programma voor kinderen Klokhuis.
Met z’n drieën brengen ze een repertoire dat reikt van J.S.Bach tot André Hazes. Vermeld moet worden dat Astor Piazzolla zeker langs komt.

Trio Szféra Passion, zigeunermuziek/ Het Groene Kerkje van Lambertschaag/ zondag 10 maart om 15.00 uur/ kaarten €15,00 incl. consumptie/ kinderen gratis/ reserveren www.hetgroenekerkje.nl / info 06 42733593.

Reageren via facebook