12.5 C
Medemblik
8 juli 2020 06:55
Medemblik Actueel.

Weerbericht zaterdag 9 maart – tijdelijk kouder

Medemblik – De scheidingslijn tussen zachte en koude lucht ligt precies boven Nederland en veroorzaakt een wisselvallige dag. In het noordoosten is kans op ijzel of ijsregen, maar in de rest van het land valt gewone regen. Pas vannacht wint de koude lucht verder terrein en valt op steeds meer plaatsen sneeuw.

Vandaag passeert een lagedrukgebied precies met de kern over Nederland. Ten noorden ervan wordt met een oostenwind koude lucht aangevoerd; ten zuiden zit zachte lucht.

Het is bewolkt en regenachtig. In het noordoosten is kans op IJZEL. De temperatuur ligt daar momenteel rond 1 graad en daar komt overdag niets bij, mogelijk gaat er wel een graadje af. In het zuiden van het land wordt het vanmiddag droog en wordt het circa 10 graden. In Zuid-Limburg kan het zelfs 12 graden worden. Naast grote temperatuurverschillen is er ook een verschil in wind. In het noorden staat een matige tot vrij krachtige oostenwind. In het zuiden is de wind vanmiddag westelijk.

Vanavond draait de wind in het noorden van oost naar noordoost tot noord. De luchtlaag wordt kouder en in het noorden gaat de neerslag over in sneeuw. In de nacht krijgt ook het midden van het land met (natte) sneeuwval te maken. In het zuiden valt tot de ochtend de neerslag als regen. De minima variëren van rond of net onder 0 in het noorden tot +5 graden in Zuid-Limburg.

Morgen verovert de koude lucht het hele land. De temperatuur ligt morgenmiddag tussen 0 graden in het noorden en maximaal 3 graden in het zuiden. Daarbij waait een koude noordoostenwind. In de ochtend valt op veel plekken nog sneeuw, in de middag trekt de neerslag naar het zuidoosten weg. In het noorden kan dan juist weer een enkele sneeuwbui vanaf zee het land in trekken.

In de nacht naar maandag komt het in het hele land tot vorst. Boven een goed sneeuwdek is zelfs matige vorst mogelijk.

Maandag heeft de temperatuur moeite om boven 0 te komen. In het noorden zal dit misschien helemaal niet lukken en is dus kans op een ijsdag. In het zuiden en westen wordt het 1-3 graden. Er waait een straffe noordoostenwind, waardoor de gevoelstemperatuur in ieder geval overal dik onder nul ligt. De dag begint droog, maar later op de dag maakt vooral de zuidelijke helft van het land weer kans op winterse neerslag.

Daarna volgen enkele dagen met droog winterweer. Overdag klimt de temperatuur vanaf woensdag weer naar een graad of 5. In de nachten vriest het op grote schaal licht tot matig. Aan het einde van de week loopt de temperatuur verder op en neemt de kans op regen toe.

Za
09 mrt
wolk
Zo
10 mrt
wolk
Ma
11 mrt
wolk
Di
12 mrt
wolk
Wo
13 mrt
wolk
Do
14 mrt
wolk
Zonneschijn in % 10 10 40 40 30 30
Neerslag in % 80 80 40 50 70 60
Minimum temp in C° 4 -1 -2 -3 -1 1
Maximum temp in C° 6 3 1 3 4 6
Windrichting oost no no n nw w
Windsnelheid (Bft) 3-4 4-5 4 3 3 3
Windsnelheid zee (Bft) 4-6 6-7 6 4 4 3

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?