GGD’en onderzoeken gevolgen PUR-vloerisolatie

West-Friesland – Donderdag 21 februari berichtte televisieprogramma Nieuwsuur over mogelijke gezondheidsklachten door het aanbrengen van PUR-vloerisolatie. De GGD’en roepen mensen met dergelijke klachten op zich te melden bij hun lokale GGD. Ook GGD Hollands Noorden biedt hierin ondersteuning.

Sinds 2011 worden GGD’en geconfronteerd met mensen die gezondheidsklachten hebben ontwikkeld na het aanbrengen van PUR-vloerisolatie. De GGD’en willen meer duidelijkheid krijgen over de mogelijke relatie tussen het aanbrengen van PUR-vloerisolatie en de bij de GGD gemelde gezondheidsklachten.

In totaal zijn bij de GGD’en in Nederland 7 huishoudens bekend, waar gezondheidsklachten in relatie worden gebracht met PUR-vloerisolatie. Mogelijke gezondheidsklachten: hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid, geuroverlast, huidirritatie en geïrriteerde slijmvliezen. Doordat er onvoldoende gevallen bij de GGD’en bekend zijn, is nog niet aantoonbaar wat precies de gevaren zijn van mogelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het aanbrengen van PUR-vloerisolatie. De GGD’en roepen mensen met dergelijke klachten in relatie tot het aanbrengen van PUR-vloerisolatie daarom op zich te melden bij hun lokale GGD.

Wat doet de GGD
Naar aanleiding van de uitzendingen van NOS Nieuwsuur in mei en juni 2012 is op initiatief van de GGD’en in de regio Oost-Nederland een ‘expertgroep’ samengesteld, met vertegenwoordigers van GGD’en, het RIVM, het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen, de Radboud Universiteit en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Doel van de expertgroep is om zo snel mogelijk na de melding van gezondheidsklachten door het aanbrengen van PUR-vloerisolatie objectief informatie te verzamelen, uit te wisselen en te vertalen naar adviezen voor gezinnen die gezondheidsklachten ondervinden. De expertgroep volgt de ontwikkelingen omtrent de PUR-problematiek nauwlettend.

De GGD kan mensen in contact brengen met gespecialiseerde artsen, toxicologen en andere deskundigen op dit gebied. Om blootstelling aan mogelijk schadelijke stoffen te voorkomen, adviseert de GGD om de in de voorschriften aanbevolen afzuiging tijdens het aanbrengen van de PUR-vloerisolatie altijd toe te passen. Zo kan worden voorkomen dat gevaarlijke stoffen uitdampen in de woning. Daarnaast adviseert de GGD aan de bewoners om tijdens het aanbrengen van de PUR-vloerisolatie de woning tijdelijk te verlaten.

Neem voor meer informatie en persoonlijk advies contact op met de afdeling Medische Milieukunde van GGD Hollands Noorden via 088-0100500.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.