Ondersteuningsgroep voor mensen die een familielid door zelfdoding zijn verloren

West-Friesland – GGZ Noord Holland Noord organiseert in samenwerking met GGZ Context en GGZ In Geest ondersteuningsgroepen voor familieleden die een dierbare door zelfdoding zijn verloren. Aanmelden graag zo spoedig mogelijk.

We bieden deze groepen ieder jaar aan en proberen om aparte groepen samen te stellen voor ouders die een kind zijn verloren, voor partners en voor broers/ zussen of volwassen kinderen die een ouder zijn verloren. De eerstvolgende groepen starten begin 2013 in Beverwijk .

Een naaste door zelfdoding verliezen is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Naast het grote verdriet om het gemis roept dit verlies talloze vragen op: “Waarom?”, “Wat had ik moeten doen?”, “Is het mijn schuld?”, “Had ik het kunnen voorkomen?”

Nabestaanden hebben vaak enorme behoefte om te praten: om telkens weer hun verhaal te vertellen; om hun gevoelens te uiten; om de talloze vragen die zijn blijven liggen uit te spreken.

Dikwijls vindt men het moeilijk zelf een gesprek te beginnen over het verlies, omdat men zich schaamt of schuldig voelt. Ook wil men er niet met iedereen over praten vanwege het onbegrip, dat men zou kunnen ontvangen. En mensen uit de directe omgeving durven vaak geen gesprek te beginnen uit angst om veel los te maken.

We merken dat deelnemers elkaar echt ondersteunen. De groep kan mensen handvatten bieden bij dit ingewikkelde rouwproces.

Een deelnemer aan een van de groepen gaf na afloop aan: “Het meeleven met anderen geeft het gevoel er niet alleen voor te staan”. Een andere deelnemer: ”Het schuldgevoel is minder geworden, ik schaam me niet meer”.

Praktische gegevens
De ondersteuningsgroep staat open voor alle nabestaanden in Noord Holland Noord, inclusief West Friesland,  Midden Kennemerland, Amsterdam, regio Zuid-Kennemerland, en de overige gebieden in de provincie Noord-Holland.

De groep bestaat doorgaans uit 8-12 personen. Er zijn ongeveer 10-12 bijeenkomsten. Deelnemers krijgen een map uitgereikt met informatie over rouwverwerking na zelfdoding. Voorafgaande aan de start van de ondersteuningsgroep is er een persoonlijk kennismakingsgesprek met de begeleiders.

Aanmelden
Aanmelden graag zo spoedig mogelijk in verband met het  plannen en  de  kennismakingsgesprekken vooraf. Voor inlichtingen en aanmelding kunt u contact opnemen met mevr. M. Vellekoop, GGZ NHN 072-5312312. Ook als u aarzelt of de groep wel iets voor u is, kunt u bellen.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.