Medemblik Actueel.

Bijeenkomsten

Inloophuis Medemblik – voeding en kanker 13 februari 2013

voeding en kanker
voeding en kanker

Inloophuis Medemblik – voeding en kanker 13 februari 2013

Medemblik – Thema Kanker en voeding : Door Tom van der Wal Tom was in het verkleden chef-kok van het Amsterdams Victoria Hotel en in de Bilderberg hotel en Kerkenbosch in Zeist. daarnaast waren Tom en Tonia de eigenaars van La Mirage catering In Medemblik. Genoeg te vertellen over voeding dus!

Deze lezing is bedoeld voor mensen die behandeld (gaan) worden voor kanker of die de behandeling achter de rug hebben. Sommige mensen met kanker krijgen door de ziekte en/of de daarvoor noodzakelijke behandeling problemen met eten. Eten is niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk. Als uw smaak bijvoorbeeld is aangetast, smaakt zelfs uw lievelingseten anders.

Als u door chemotherapie misselijk bent, is eten wel het laatste waar u zin in heeft. Er kan dan onbedoeld gewichtsverlies optreden. Anderen kunnen juist weer last hebben van ongewilde gewichtstoename. De voedingsproblemen door kanker en/of de behandeling ervan verschillen van persoon tot persoon. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten.

In deze informatie komen daarom allerlei mogelijke voedingsproblemen aan bod. Ga na wat in uw situatie van toepassing is. De adviezen die worden gegeven, zijn algemeen van aard. Ieder mens heeft zijn eigen voedinggewoonten, voorkeuren en smaak, dus zelf experimenteren en voedingsmiddelen uitproberen is belangrijk. Een goede voedingstoestand en met name een stabiel lichaamsgewicht vergroten de mogelijkheid om een behandeling te doorstaan en ervan te herstellen. Bovendien houdt een goede voedingstoestand uw weerstand op peil.

Daarom is het verstandig om bij uzelf na te gaan of u een goede voeding gebruikt. Zie hiervoor de KWF Voedingschecklist​ (PDF, 96 KB). Samen eten, samen praten, zijn belangrijke sociale momenten. Wanneer u contacten gaat vermijden omdat eten u meer tijd kost of omdat u bijvoorbeeld last heeft van opboeren, kunt u zich eenzaam gaan voelen. En dat terwijl u de steun van familie, vrienden en kennissen goed kunt gebruiken.

Probeer daarom over uw ervaringen en mogelijke onzekerheid of schaamte te praten. Op die manier kunnen anderen er rekening mee houden en hoeft u niemand uit de weg te gaan. Ook gaan we in op zaken ‘als eten even moeilijk gaat’ Zie ook: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/verschenen/verschenen/article/handboek-voeding-bij-kanker

Reageren via facebook