8.8 C
Medemblik
22 september 2020 10:47
Medemblik Actueel.

Dooi zet vanaf zaterdag in

kans op gladheid
kans op gladheid

Medemblik – Met een eerste dooiaanval komt zaterdag in de kustprovincies een einde aan een lange periode waarin het kwik niet boven het nulpunt kwam. Zondag stijgt de temperatuur tot een graad of 5, waarmee volgens weeronline.nl de winter de genadeklap wordt uitgedeeld. In het hele land is kans op ijzel. Loodgieters waarschuwen voor kapotgevroren leidingen.

In de loop van zaterdag krijgt Nederland vanuit het westen van het land te maken met lichte sneeuw. In de kustprovincies kan de sneeuw later op de dag overgaan in regen en ligt de temperatuur boven het vriespunt. In het binnenland blijft het kwik steken rond of net onder het vriespunt.

Een nieuwe storing met veel regen trekt vanaf het einde van de nacht het land binnen. Het hemelwater kan door vorst in de grond bevriezen en tot gladheid op de wegen leiden. Zondagmiddag moet het vanuit het westen droog worden en breekt de zon zelfs even door.

Loodgieters vrezen hun handen vol te hebben als de dooi eenmaal inzet. Installateursvereniging Uneto-VNI laat weten veel waterschade te verwachten. Bevroren water kan leidingen hebben beschadigd, maar dat wordt vaak pas duidelijk als het water weer smelt.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?