14.6 C
Medemblik
24 september 2020 15:27
Medemblik Actueel.

Kiezen of Delen – wat moet de gemeente blijven doen?

Burgemeester Frank Streng
Kiezen of Delen

Gemeente Medemblik – De gemeente staat voor de vraag welke taken ze blijft doen en welke kunnen vervallen. Burgemeester Frank Streng vertelt waarom dat nodig is en hoe dat werkt.

Frank Streng: “De raad en het college gaan het takenpakket van de gemeente tegen het licht houden. Het is best mogelijk dat er taken zijn die er vroeger gewoon bij hoorden, maar nu niet meer. Daar komt bij dat we, net als andere gemeenten, er de komende tijd veel taken bij krijgen. Helaas krijgen we de komende jaren steeds minder geld van de rijksoverheid.”

Overleg met kernen

We gaan taken schrappen. Maar welke? Dat wil de gemeente samen met de inwoners, bedrijven en organisaties bespreken. We doen dat onder de noemer Kiezen of Delen. Streng: “We gaan naar veel kernen toe om met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties te overleggen. We nodigen iedereen uit om zijn mening te geven. Meepraten kan ook via facebook en twitter.” Streng vervolgt: “De raad kan dan naar verwachting voor de zomer een besluit nemen.”

Doelmatig werken

Kan de gemeente zelf niet zuiniger aan doen? Is de vraag die bij veel inwoners opkomt en die we aan de burgemeester stellen: “We hebben al veel maatregelen doorgevoerd om doelmatig te werken. Daar gaan we mee door, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Veel vergelijkbare gemeenten hebben meer ambtenaren in dienst. We willen bijvoorbeeld niet snijden in de kwaliteit van de dienstverlening. Niemand wil langer wachten of meer betalen.”

Met Kiezen of Delen wil de gemeente meerinzicht krijgen in de taken die de gemeente kan bijstellen. Het politieke debat is hieraan onlosmakelijk verbonden.

Meepraten?

Wilt u meepraten, of meer informatie? Lees dan de komende weken deze informatiepagina, kijk op www.medemblik.nl/praatmee, of volg de gemeente op Facebook www.facebook.com/gemeentemedemblik.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?