Gehoorschade bij jongeren door evenementen en uitgaansmuziek

Gehoorschade bij jongeren
Gehoorschade bij jongeren

West-Friesland – Gehoorschade bij jongeren door blootstelling aan te harde muziek is een in omvang snel groeiend probleem met een grote sociaal-maatschappelijke impact.
Opvallend is het gebrek aan regelgeving, zeker in vergelijking tot arbeidgerelateerde (muziek) geluidsbelasting. Donné Schmidt, adviseur milieu & gezondheid bij GGD Hollands Noorden, schreef er samen met Ilke Jellema, preventiemedewerker bij de Nationale Hoorstichting, een artikel over in het Tijdschrift Geluid (december 2012). In het artikel worden maatregelen beschreven die gehoorschade kunnen voorkomen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er in Nederland jaarlijks duizenden jongeren met gehoorklachten bijkomen als gevolg van langdurige blootstelling aan harde muziek. In 10% van de gevallen is zelfs sprake van zeer ernstige , blijvend invaliderende schade. Naast gehoorverlies, oorsuizingen en allerlei andere vormen van gehoorschade, treden ook klachten zoals slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieverlies op. Veel van deze klachten zijn permanent en blijven dus levenslang bestaan. In ernstige gevallen leidt dit tot sociale isolatie, leerproblemen en in het ergste geval tot levenslange (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

In de meeste gevallen wordt de gehoorschade bij jongeren veroorzaakt door langdurige blootstelling aan (te) harde muziek, meestal voor een ongeveer gelijk deel door persoonlijke muziekspelers (MP3-spelers, smartphones etc.) en door discotheek- of festivalbezoek. Op Europees niveau zijn richtlijnen ontworpen om de gebruikers van persoonlijke muziekspelers te beschermen tegen gehoorschade. Voor muziek ‘van buiten’ ligt het wat complexer.

Opmerkelijk is dat de wet- en regelgeving (en handhaving) zich beperkt tot de geluidsoverlast voor omwonenden en werknemers. Toch lopen ook bezoekers in het uitgaansleven wel degelijk risico op gehoorschade. Festivalorganisatoren en horeca-exploitanten, maar ook veel gemeenten zijn zich nog te weinig bewust van het daadwerkelijke risico op gehoorschade bij bezoekers. Een bijkomend probleem is dat jongeren het probleem weliswaar onderkennen, maar het toch vooral zien als iets dat anderen overkomt. Schmidt en Jellema beschrijven handvatten voor drie verschillende maatregelen die kunnen helpen bij het voorkomen van gehoorschade bij de bezoekers:

  • de inperking van geluidsblootstelling;
  • voorlichting aan scholieren en bezoekers over geluid, gehoor en (preventie van) gehoorschade; en
  • het beschikbaar zijn van gehoorbescherming.

De twee meest effectieve maatregelen die zich onmiddellijk vertalen in gezondheidswinst, zijn het dragen van persoonlijke gehoorbescherming door bezoekers en, als belangrijkste, het hanteren van een maximum geluidsniveau op muzieklocaties. Dat laatste is probleemloos verenigbaar met een goede muziekbeleving en komt ook tegemoet aan de mening van veel jongeren dat het muziekvolume te hoog is.

Lees hier het volledige artikel (Tijdschrift Geluid, december 2012)

 

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.