Graf kost gemiddeld € 12,70 per maand in Medemblik

€ 12,70 per maand
€ 12,70 per maand

Medemblik – De kosten voor een graf in Nederland bedragen ongeveer tien euro per maand. Per provincie lopen de kosten echter wel flink uiteen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB).

De kosten voor een graf zijn het laagst in Groningen, waar 28 procent minder hoeft te worden betaald dan gemiddeld. Ook in Noord-Brabant (-26 procent) en Overijssel (-23) liggen de kosten lager. In Noord-Holland, Utrecht en Drenthe liggen de prijzen respectievelijk 27, 23 en 19 procent hoger dan het landelijke gemiddelde.

De LOB heeft voor het onderzoek de prijzen opgevraagd van een groot aantal gemeentelijke en particuliere begraafplaatsen, die samen twintigduizend begravingen per jaar verzorgen. Dat is ongeveer een derde van het totaal.

Met het onderzoek wil de LOB laten zien dat consumenten ‘iets te kiezen hebben’. “De laatste tijd zien we vaker berichten in de media over tariefstijgingen en hoe duur begraven wel niet is geworden.” De indruk dat begraven onbetaalbaar aan het worden is, is echter onjuist vindt de LOB. “Iedere Nederlander kan zelf een begraafplaats kiezen.”

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.