20.4 C
Medemblik
10 augustus 2020 09:25
Medemblik Actueel.

Roddel & Achterklap in het Westfries Museum

Roddel en achterklap
Roddel en achterklap

Hoorn – Een vermakelijke en verhelderende tentoonsteling die een inkijkje geeft in de roddelcultuur van onze voorouders in de 17e eeuw. Conclusie: er is in die 400 jaar in essentie weinig veranderd. Een schout die zijn hond een grootse begrafenis geeft, burgemeesters die een scheve schaats rijden, priesters die meer met lichamelijk genot dan het zieleheil bezig zijn, dronken predikanten, admiraals die aan dek zitten te breien, corrupte VOC-bestuurders, failliete kunstenaars en frauderende hoogleraren. Dit bonte gezelschap trekt aan u voorbij in deze tentoonstelling uit de Gouden Eeuw’.

Roddel is tegenwoordig big business, roddel is entertainment. Hoofdredacteuren, presentatoren en zelfs de paparazzi zijn Bekende Nederlanders. Kortom roddel is in, geaccepteerd en stevig geworteld in onze huidige cultuur.

Hoe was dat 400 jaar geleden? Uiteraard werd er geroddeld, maar waren er toen ook al mensen die hun brood met roddel en achterklap verdienden? En waarover werd dan geklapt, zoals men in de zeventiende eeuw het roddelen aanduidde.
Dat zijn de twee kernvragen die in de tentoonstelling ‘Roddel en Achterklap uit de Gouden Eeuw’ worden beantwoord .

Er was in de 17e eeuw een markt voor smeuïge en sensationele nieuwtjes waarin bekende en prominente personen een rol spelen. En er waren schrijvers en drukkers die er in die voorzagen en boek- en pamfletverkopers die hun boord verdienden met het aan de man brengen van al die boekjes, gedichten, liederen en schotschriften, waarvan vele op de tentoonstelling te zien zijn.

Sommige schrijvers, zoals de Amsterdammers Mattheus Tengnagel en Jan Zoet gingen hier in heel ver. Ze publiceerden gedichten waarin in niet mis te verstane bewoordingen de seksuele escapades van de Amsterdamse elite uit de doeken werd gedaan.

Hoewel niet met naam en toenaam genoemd, iedere goed ingevoerde lezer wist over welke notabelen het ging in het verhaal ‘buitensex op het pothuis’ in Jan Zoet’s ‘Grove Roffel’. Drekpoëten werden deze schrijvers dan ook genoemd, een mooi equivalent van onze huidige riooljournalisten. En zij wisten toen al ; sex sells

Het meest smakelijke deel van de tentoonstelling zijn natuurlijk de affaires en schandalen zelf, die aanleiding gaven tot roddel en achterklap.

Het museum heeft ze onderverdeeld in negen categorieën, waaronder uiteraard ook royalty. De roddels worden gepresenteerd in een stijl die erg aan de Story en de Privé doet denken. Uw gids is ‘De luistervink’ de dienstmeid die staat afgebeeld op een gelijknamige schilderij van Nicolaas Maes. Overal waar zij te zien is kunt u luisteren naar een vette roddel, die zij met een andere spreekwoordelijke roddelaarster, Nieuwsgierig Aagje, deelt. Overigens heeft deze Aagje echt bestaan. Ze kwam uit Enkhuizen en ook haar smeuïge verhaal komt in de expo aan bod.

Er is één schandaal dat in de tentoonstelling extra aandacht krijgt, omdat er zo veel over geroddeld is. Dat is het verhaal van Jan de Bont, schout van Leiden, die zo gek is op zijn hond, dat hij hem na zijn overlijden officieel laat begraven. Compleet met condoleance, rouwstoet en begrafenisdiner waarbij alle Leidse notabelen al dan niet met huisdier aanwezig zijn. Dit tot groot leedvermaak van de rest van Nederland. Joost van den Vondel maakte er verschillende hekeldichten op. De schilder Jan Miense Molenaar legde de affaire met veel leedvermaak op doek vast en op detentoonstelling zijn ook de pamfletten te zien, waardoor dit smeuïge verhaal zich als een lopend vuurtje door Nederland verspreidde.

Informatie:
  • Waar – Westfries Museum Hoorn
  • Rode Steen 1
  • 0229-280028
  • Prijs – € 5,00 kinderen gratis toegang, museumjaarkaarthouders en t/m 18 jaar gratis toegang
  • open : iedere maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur in de periode t/m 10 maart 2013 en iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur in de periode t/m 10 maart 2013

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?