Medemblik Actueel.

Column

Allang vergeven…………..

Piet Ruiter overleden
Piet Ruiter overleden

Medemblik – Via de email kregen wij een ingezonden stukje binnen en of wij deze wilde plaatsen.

Ik word binnenkort 54. Wie van mijn leeftijd en zeker ouder, man en opgegroeid in Medemblik, heeft niet bij kapper Piet Ruiter in de stoel gezeten? Eerlijkheid gebied me te zeggen dat er weinig alternatieven waren. Volgens mij was daar Arie Evers, die runde met zijn vrouw een kapsalon op de Nieuwstraat zo ongeveer naast de DA-drogist, en dan had je ook nog ene Pieter, een dameskapper en een wat eigenaardige jongen. Thuiskappers waren er nog niet of nauwelijks. Dus ging je naar kapper Ruiter als moeder het weer eens tijd vond.

Totdat kapper Piet, laat ik ‘m zo maar noemen, tijdens een gesprek met klanten, terwijl ik op dat moment in de stoel zat als lijdend voorwerp, zich verknipte. Dat behoeft enige uitleg:

Wie mij kent weet dat ik ben gezegend met flinke oren. Bijkomstigheid is dat ze ook nog wat ‘naar buiten’ staan. U moet weten dat deze oren destijds, ik was nog een jochie, al net zo groot waren als nu. In tegenstelling tot de rest van mijn tenger lijfje waren zij hun tijd al ver vooruit. Iets waar mn ik in mijn jeugd op niet al te tactvolle manier meerdere keren op ben gewezen door klas of leeftijdgenootjes. Maar dat terzijde. Kapper Piet verknipte zich dus. Het zal geen verbazing wekken dat één van die oren daardoor ietwat gehavend uit de strijd tevoorschijn kwam. En zo toog ik een volgende keer maar eens naar Arie Evers. 

Die salon had een klein herengedeelte en verderop een damesafdeling. Volgens mij was Arie afkomstig uit Amsterdam, zo klonk het althans, en had hij veel last van zijn rug. Hij zat op een verhoogde kruk met wieltjes en draaide zo al knippend om zijn patiënten heen. In de salon zaten voornamelijk oudere mannetjes. Eenmaal in de stoel gezeten hoorde ik met grote verbazing de discussie aan. Men had het over de racekak, de spuitpoep en nadruppelen. Dat allemaal aanhorend keek ik geïnteresseerd om mij heen.

En dat had ik nou net niet moeten doen. Kapper Evers was eraan gewend mannetjes te knippen die vrijwel onbeweeglijk in de stoel zaten, rekening houdend met zijn ongemak.

“Zeg kereltje, als je nou niet effe stil ga zitte dan draai ik dat kleine nekkie van je om”…… 

Het was de enige en ook laatste keer dat ik naar kapper Evers ben geweest. Een hakkel in mijn oor genoot de voorkeur boven een omgedraaide nek. Later toen ik ouder werd was er kapper Kees Mes, wat stond die toch altijd vreemd tegen je aan tijdens het knippen, en ging ik tenslotte ook wel naar Rommy. Daar werden ook mannen geknipt. Mijn bezoeken aan de kapper vonden uiteindelijk steeds minder frequent plaats, de knipbeurt zelf immer korter:

Ik stam af van een muzikale familie. Helaas heb ik niet alle genen meegekregen. Bij mij is slechts het kale overgebleven. En zo kon het gebeuren dat ik uiteindelijk mijn toevlucht heb gezocht tot een tondeuse. De jonge god van weleer heeft thans geen haar meer! 

Ik- en wie niet- ben hem nog regelmatig tegengekomen. Hij groette altijd vriendelijk. Als hij mij aankeek had ik weleens het gevoel dat hij dacht: hé, ken jou niet ergens van….

En bij van Onzenoort in het Bagijnhof denk ik altijd wel even aan kapper Piet Ruiter.

Ik kan zijn zaak nog zó uittekenen. Het was meer een flinke huiskamer. Een lange bank tegen de muur, een tafel met wat lectuur, 2 kappersstoelen waarvan volgens mij maar één in gebruik, de spiegels en een tabakskast. Van de lectuur werd volgens mijn niets gelezen:

Er was veel te veel te bespreken. De zaak vervulde in dat opzicht dan ook een sociale functie. Plaatselijk nieuws passeerde de revue. Dat plaatselijke kwam wel heel dichtbij toen een dame van lichte zeden haar intrek had genomen in een pand vrijwel tegenover de kapperszaak. Daarvan uit was goed te zien wie er zoal aan de overkant naar binnenging…..

Wat de dame in kwestie zelf betrof, ze had weliswaar een mooie kop met haar, maar was naar zeggen evengoed kaalgeschoren. Dat zal echter wel niet door Piet zijn gedaan…….

Aad.

Reageren via facebook